Skip Navigation LinksZanlerigu

​​​​​​​​​​​Zanlerigu​

Zanlerigu er en liten landsby i Upper East Region som ligger helt nord i Ghana. Landsbyen ligger 25km fra regionshovedstaden Bolgatanga, og tilhører Talensi-Nabdam disktriktet. 

Skjermbilde 2016-05-05 kl. 13.18.08.png 

Landskap, livsgrunnlag og klima

Det er savannelandskap med regntid og perioder med tørke. Området er utsatt for flom og tørke, og jordbruket er derfor sårbart. Befolkningen bor i klynger av små hus, som er delt inn etter storfamilieprinsippet der det er flere hushold i samme husklynge. Husene er bygget av leire og stråtak som holder både vann og varme ute.

2008_042908Ghana0336.jpg

​Språk og kultur

Innbyggerne i Zanerigu tilhører frafra-folket. De snakker nabt, som er en dialekt av frafra.  På skolen er det derimot engelsk som er undervisningsspråket. Mange unge snakker engelsk, men generasjonen over har fraværende engelskkunnskaper. ​Frafra-folket er kjent for sine flotte stråkurver, og for sitt hjemmebryggede hirseøl, Pito.

bolga-baskets.jpg


Livsgrunnlag

Området har ingen betydelige naturressurer, og befolkningen lever av å dyrke jorden. Jordsmonnet er næringsfattig og er utsatt for erosjon. Hovedsaklig dyrkes hirse og sorgum, jordnøtter, mais, bønner, og enkelte grønnsaker. I tillegg er kyr, geiter, esler, høns og perlehøns de vanligste husdyrene i folks hushold. Akasie, Baobab og Sheabuttertrær er nyttige trær som vokser i dette området og som gir god næring til kostholdet.

20131219_103000.jpg

I tørkeperioden får Baobabtreet sitt karakteristiske utseende. Da kan man også høste de næringsrike, tørkede fruktene fra treet.


Rent vann

I nordlige Ghana er mangel på rent drikkevann et helseproblem. Innbyggerne i Zanlerigu er heldige som har drikkevann av god kvalitet og som ikke gjør dem syke. Vannet er grunnvann som pumpes opp manuelt, og vannbæring er en del av hverdagsrutinene.

arbeid_ved_brønnen.jpg

Religion

Tradisjonell religion står sterkt i Zanlerigu, men kristendom er også utbredt. Det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre, det er vanlig at elementer fra tradisjonell religion blandes med kristen tro.  I alle husene i Zanlerigu er det​ hellige steder der man utfører offerritualer til forfedrene. Man finner også rituelle gjenstander som beskytter huset mot onde ånder. ​​​Islam er også utbredt i Upper East, men er ikke særlig fremtredende i Zanlerigu.

SetRatioSize10001000-FTS014.jpeg

Ved slakting utføres offer til forfedrene.


Utdanning og barnearbeid

I Zanlerigu ligger skolen som ble bygget i 1957,  det samme året som Ghana fikk sin selvstendighet. Mange barn i Zanlerigu går på denne skolen. Men i  Upper East Region er barnearbeid utbredt, og så mange som 34 %  av barn i alderen 7-14 år går ikke på skole. Dette er tall for hele Upper East Region, men tendensen er også gjeldende i Zanlerigu. Barnearbeidere jobber hovedsaklig i jordbruk, men arbeid i gullgruver er også et betydelig problem. Nong Zoya jobber for å forhindre barnearbeid og gi alle barn mulighet til skolegang.

20080718_IMG_1250.jpg

IMG_1854.jpg

Skolens dansegruppe på Donation Day, dagen de får skoleutstyr fra Nong Zoya...​​

​​​​Finn Zanlerigu på kartet! 

Klikk på "Vis større kart" hvis det interaktive kartet ikke vises i nettleseren din.


IMG_1967.jpg 

Førskolebarna i nymalt klasserom...

India-07 mm 289.jpg

Ved brønnen...

IMG_5195.jpg

Store gleder av gamle sykkelhjul...

Irmelin-Ghana 380.jpg 

Hirse tørkes i solen... 

 Irmelin-Ghana 386.jpg

Hirse... ​

 Irmelin-Ghana 425.jpg

Blide gutter...​

IMG_1777.jpg

Tannkremeske+gamle skosåler+tau = Lykke!

IMG_5558 (1).jpg

Hverdagsliv. Kvinner sanker ved til brensel. Mopeder er populært fremkomstmiddel, men forbeholdt de med arbeidsinntekt.

IMG_1886.jpg 

Lokal bensinstasjon... ​

Scan10005.jpg

Frafra-mann poserer med tradisjonelle klær fra riktig gamle dager...